Ministerul Educației nu mai are bani de salarii și acum obține fonduri doar pe bază de memorandumuri. În data de 28 septembrie, Ministerul Educației a primit, printr-un memorandum, 2.6 miliarde de lei, bani necesari pentru a putea plăti salariile profesorilor și angajaților din școli și universități, în condițiile în care instituția nu mai avea suficienți bani pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli. Sumele din noul memorandum vor fi folosite, în octombrie, pentru plățile de salarii pentru luna septembrie.
Am aflat că în această situație se află și Sălajul, salariile din sistem fiind plătite la termen, însă cu anumite artificii de calcul, astfel încât personalul să nu aibă de suferit. Legat de această situație, Corina Forţ – Inspector Şcolar General Adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj spune că „această situație se întâmplă de mai multe luni, este deranjant că lunar noi trebuie să facem state de rectificare și să transmitem solicitări la Ministerul Educației pentru a ni se aloca banii necesari pentru plata salariilor. Suntem un județ cu restanțe, însă noi căutăm mereu soluții ca profesorii să fie plătiți la timp și să nu aibă de suferit din cauza lipsei banilor. Alegem să plătim tot personalul în ziua cuvenită salariului, chiar dacă sumele necesare pentru plata CAS-ului și a celorlalte contribuții le întindem până la termenul limită la care trebuie făcute aceste plăți. Pentru luna septembrie, toate plățile sunt făcute la zi, însă luna viitoare o luăm de la capăt, tot nu vor fi bani suficienți”. Am încercat să înțelegem care sunt cauzele pentru care s-a ajuns în acest punct critic și cum influențează de fapt acest lucru eficiența activității la catedră. Corina Forț ne-a explicat că „nu s-au estimat bine banii necesari a fi alocați pentru plățile necesare pentru fiecare județ în parte, prin urmare, în acest an, încercăm să ne descurcăm târâș târâș, așa cum putem. Problema este că nu credem că în acest an se mai poate face ceva concret pentru ca situația să se rezolve cu adevărat. S-a ajuns aici și datorită costului standard/elev care este mult prea mic, subdimensionat. Toți angajații din sistemul educațional sălăjean lucrează și sunt devotați muncii la catedră, însă nu putem ascunde faptul că toată lumea este îngrijorată”. În condițiile în care guvernanții nu vor înțelege acest aspect, angajații din învățământ vor rămâne preocupați de incertitudinea plăților salariale lunare și, într-un final, acest lucru se va răsfrânge, din păcate, și asupra nivelului calitativ al activității de la catedră. Se estimează că în luna octombrie Ministerul Educației va solicita noi tranșe de bani, probabil se va aproba un nou memorandum, în contextul în care Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu, a declarat că „o rectificarea bugetară ar putea avea loc abia în luna noiembrie”. Prin urmare, până la rezolvarea acestei probleme financiare naționale, salariile profesorilor și a angajaților din sistemul educațional vor fi plătite, lunar, la limită.
Cu o pi#dulice în fruntea ministerului liberală, acestea sunt rezultatele!
[…] Ministerul Educației nu mai are bani de salarii și acum obține fonduri doar pe bază de memorandumuri. În data de 28 septembrie, Ministerul Educației a primit, printr-un memorandum, 2.6 miliarde de lei, bani necesari pentru a putea plăti salariile profesorilor și angajaților din școli și universități, în condițiile în care instituția nu mai avea suficienți bani pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli. Sumele din noul memorandum vor fi folosite, în octombrie, pentru plățile de salarii pentru luna septembrie. Am aflat că în această situație se află și Sălajul, salariile din… Citeste mai mult […]